Biografi Mochammad Hatta dina Basa Sunda

Mohammad Hatta | nyaéta pahlawan Indonésia. Dilahirkan di Bukittinggi dina 12 Agustus 1902. Waktu lahir beliua dibéré ngaran Mohammad Ahtar sarta dawam digeroan Atta. Bapana ngaranna Mohammad Jamil sarta indungna ngaranna Siti Saleha anu asalna ti golongan padagang. Di wayah leutik, Bung Hatta bersekolah dasar di Bukittinggi anu awalna ditempuh sacara privat. Sanggeus éta anjeunna bersekolah di ELS (Europeesche Lagere School), Padang. Kelas 5 nepi ka 7 Bung Hatta tempuh di MULO (Meer Iutgebreid Lager Inderwijs) nepi ka warsih 1917.

       Bung Hatta pohara aktip dina ngalaksanakeun pancénna minangka bendahara di hiji perkumpulan nonoman Sumatera di Padang. Anu ngaranna, Jong Sumatranen Bond. Tapi, sajaba aktip dina pergerakan wewengkon, manéhna ogé mikiran penderitaan rahayat alatan pangjajahan.

Biografi Moch. Hatta dina Basa Sunda

        Anjeunna kungsi menempuh élmu di Handles Hogeschool sarta Economische Hogeschool di Rotredam, Walanda. Di ditu, anjeunna meiliki kitu loba réncang. Di warsih 1926 Bung Hatta terpilih jadi pupuhu Indoneschie Vereniging (organisasi pulitik) nepi ka warsih 1930. Bung Hatta pohara mementingka kamerdikaan Indonésia, kalawan ngawanohkeun perjuangan Indonésia di Éropa. Di warsih 1926, manéhna ngawakilan Indonésia pikeun Kongrés Démokrasi Internasional di Perancis. Waktu éta, anjeunna junun meyakinkan kongrés pikeun mempergunakan kecap “Indonésia” sarta lain “Hindia Walanda”. Di Belgia, anjeunna ngécéskeun kaayaan rahayat Indonésia alatan Walanda.
     Dina perjuangannya, Bung Hatta kungsi ngalaman pembuangan ka Digul sarta Banda Neira. Sanggeus Perang Pasifik peupeus anjeunna dipulangkeun ka Jawa. Pamaréntah Hindia Belanda-pun peupeus, sarta Jepang baris ngawasa. Indonésia dihandap pamaréntahan Jepang ogé diperlakukan telenges. Bung Hatta ngabacakeun hiji biantara ngeunaan cita-cita kamerdikaan Indonésia di lapang Ikada (Monas) dina 8 Désémber 1942. Jepang mengangkat Bung Hatta sarta 3 Inohong Nasional séjénna pikeun mingpin Potera (Puseur Tanaga Rahayat) anu didirikan ku Jepang. Anjeunna ogé mangrupa anggota BPUPKI sarta wawakil pupuhu PPKI anu duanana dijieun ku Jepang pikeun persiapan kamerdikaan Indonésia.
       Dina tanggal 17 Agustus warsih 1945 Bung Hatta babarengan Soekarno ngabacakeun teks proklamasi kamerdikaan Indonésia di Pegangsaan Wétan 56. Siti Rahmiati nyaéta pamajikan Bung Hatta, yangdinikahi dina tanggal 18 Nopémber 1945 sarta nampa tilu urang anak. Konfrensi Méja Bundar, delegasi Indonésia dipupuhuan ku Bung Hatta sarta diayakeun di Den Haag dina warsih 1949. Anjeunna mangrupa perdana menteri dina awalna, tapi saprak warsih 1950 anjeunna mangrupa wawakil présidén kahiji Nagara Kahijian Republik Indonésia. Anjeunna ogé pohara aktip mikeun perhatian dina koperasi, ku kituna laun laun koperasi tumuwuh. Bung Hatta diangkat jadi Bapa Koperasi Nasional. Dina tanggal 15 Agustus 1972 Bung Hatta narima Béntang Republik Indonésia Kelas I di Karaton Merdika. Anjeunna maot dina poé Jum’at, 14 Maret 1980 alatan gering.

Ditulis Oleh : Ai Roudotul // 5:44 pm
Kategori:

0 Komentar Menarik:

Post a Comment

 

Follow dan Join yu .. :D

Aii Roudotul. Powered by Blogger.